perjantai 9. maaliskuuta 2018

Mitä on koiratanssi?


Mitä on koiratanssi?

Itse olen harrastanut koiratanssia koirieni Demin ja Hanin kanssa hieman yli kolme vuotta ja laji vei minut heti alussa jo mukanaan. Koiratanssi on ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, liikkeiden ja temppujen tekemistä musiikin tahdissa, sekä taiteellisen vaikutelman luomista. Koiratanssissa on kaksi lajia; Freestyle (FS) eli vapaaohjelma ja HTM eli Heelwork to Music, seuraaminen musiikin tahdissa. Koiratanssi on sisällöltään hyvin vapaamuotoista ja koreografian voi rakentaa juuri sopivaksi itselleen ja koiralleen. Tässä piilee kuitenkin yksi lajin vaikeuksista; mitä sitten pitäisi tehdä ja miten siitä saisi toimivan kokonaisuuden. Jos koira osaa antaa tassua, se on lähtökohta, mutta miten sen saa liitettyä kokonaisuuteen ja kisatilanteessa koiraa ei voi herkuin palkata, tekeekö koira sen ilman välitöntä palkkausta.


Kisaaminen koiratanssissa
Koirakot kisaavat tasolleen sopivassa luokassa. Luokkia on kolme; alokas- (ALO), avoin- (AVO) ja voittajaluokka (VOI). Jokainen aloittaa ALO-luokasta ja nousee menestyksensä mukaan korkeampiin luokkiin. Koiratanssissa luokkanousu on joustava, yhden kunniamaininnan (KUMA) jälkeen saa nousta ylempään luokkaan, mutta vasta kolmen kunniamaininnan jälkeen nousu on pakollinen. Voittajaluokassa menestyksekkäästä kisasuorituksesta saa sertifikaatin (SERT). Kun koira on saanut näyttelyistä vähintään H:n (hyvän) arvoisen arvostelun ja saavuttanut vähintään kolme sertiä koiratanssissa niin, että ensimmäisen ja viimeisen sertin saamisen välissä on vuosi, koirasta tulee lajikohtainen (FS tai HTM) Suomen Koiratanssivalio. Lyhenteet valiotitteleille ovat Freestylessa KTVA-FS ja HTM:ssä KTVA-HTM. 
Mitä korkeammassa luokassa kisaa, sitä vaativampi ohjelman tulee olla. Käsiavusteisen ohjaamisen häivyttäminen ja koiran itsenäisempi tekeminen ovat eräitä vaativuutta nostavia tekijöitä. Koiratanssin kisaohjelman tulee kestää 1,5-4 minuuttia. Alokasluokkaan 1,5 minuuttinen ohjelma on riittävä, korkeammissa luokissa kestoa on hyvä pidentää sen mukaan miten koira kestää olla ilman palkkausta ja missä ajassa ehtii näyttää riittävästi osaamista. Namipalkkojen vieminen kisakehään on kielletty esityksessä ja myös kisaa edeltävässä kehääntutustumisessa. Kehääntutustumisessa mukana saa olla lelupalkka mutta kisasuorituksen aikana lelupalkkaa ei saa kehässä olla. Koiraa saa sanoin ja kehuin palkata koko kisasuorituksen ajan, mutta fyysinen palkkaaminen (rapsuttelu, silittely, taputtelu) on kielletty ja voi johtaa kisasuorituksen hylkäämiseen jos tuomaristo yksimielisesti niin päättää. Kisoissa on aina kolme tuomaria ja suoritus pisteytetään kolmen tuomarin pisteiden keskiarvosta. Arvioitavat asiat ovat

Teknisyys
Freestylessa liikkeiden määrä ja laatu
HTM:ssä seuraamispositioiden ja liikkeiden määrä ja laatu

Taiteellisuus
Freestylessa yhtenäisyys ja kumppanuus sekä koreografia
HTM:ssä yhtenäisyys ja kumppanuus sekä koreografia

Taiteellisuudesta ja teknisyydestä voi molemmista saada maksimissaan 100 pistettä. Jos sekä teknisten että taiteellisten pisteiden keskiarvot ylittävät 80 pistettä, koirakko saa kunniamaininnan tai sertifikaatin.Hani ja HTM ALOssa saavutettu KUMA


Freestyle
Freestyle eli vapaaohjelma on nimensä mukaan hyvin vapaata, siinä ohjaaja ja koira luovat liikkeistä koostuvan, taiteellisen kokonaisuuden musiikkiin sopivaksi. Rajoitteena on kuitenkin että ohjelmassa ei saa olla seuraamista enempää kuin 25%. Ohjelman tulee olla myös koiralle soveltuva, eikä ohjelmassa saa olla liikkeitä jotka voisivat olla koiralle vaarallisia tai vahingollisia. Muutoin kaikenlaiset temput ja liikkeet ovat sallittuja ja niiden suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa päästä mielikuvitus valloilleen.
Liikkeet tulee yhdistää saumattomaksi kokonaisuudeksi, täytyy silti aina muistaa että koira on eläin ja lajia tulee harrastaa koiran ehdoilla. Täydellisiä kisasuorituksia näkee harvoin, usein koira päättää vähän sooloilla, häiriintyy jostakin ympäristössä tai ohjaaja unohtaa seuraavan liikkeen. Omalla kohdallani olen vahvistanut paljon improvisointikykyä, koska varsinkin näin itsepäisen rodun, kuten schipperken, kanssa joutuu usein käyttämään improvisaatiota kisoissa. Nykyään improaminen onkin meille mahdollisuus, ei uhka. Freestylea olemme harrastaneet yli kolme vuotta ja Hanin kanssa keskitymme nyt AVO-luokan haasteisiin. Demi kisaa ALO-luokassa.

 Hani tanssimassa freestylea Kuva: Anna Mäkinen

HTM
HTM on pääosin seuraamista eri positioissa musiikin tahdissa. Ohjelmasta on oltava vähintään 75% seuraamista eri positioissa. Positio tarkoittaa koiran asentoa suhteessa ohjaajaan seuraamisen aikana. Koirakon on osoitettava, että koira todella osaa position ja hakeutuu aina samaan paikkaan seuraamisasennossa, myös liikkeessä. Positioita on kymmenen erilaista ja tarkemmat positioesittelyt löytyvät Tahtitassujen sivuilta:  http://tahtitassut.fi/koiratanssi/heelwork-to-music/
Positioiden vaadittava määrä nousee tasoluokan mukaan ja positiot on pystyttävä esittämään myös eri suuntiin. Alokasluokassa koiran eteenpäin liikkuminen positioissa saattaa riittää jos positioita on riittävästi mutta avoimessaluokassa on suuntia jo oltava. Koiran on siis osattava liikkua positiossa esimerkiksi sivulle ja taaksepäin. HTM:ssä koira ei saa olla missään vaiheessa ohjelmaa kahta metriä kauempana ohjaajasta. Olemme nyt treenanneet HTM:mää vähän yli vuoden. Hani nousi viime kisoissa kolme KUMAa saavutettuaan HTM AVO-luokkaan ja Demi kisaa satunnaisesti ALO-luokassa.


Hani jalkojen välissä olevassa positiossa

Rekvisiitta ja puvustus
Molemmissa lajeissa voi käyttää rekvisiittana jotakin esinettä. Rekvisiitan on kuitenkin oltava olennainen osa ohjelmaa. Rekvisiittaa voi käyttää ilmentämään koiran osaamista, esimerkiksi pesuvati on yksi suosittu rekvisiitta. Päällystetyn, väärinpäin olevan vadin päälle koira voi vaikka nousta istumaan tai kiertää vatia. Turhaa rekvisiittaa kehässä ei kannata olla, koska se saattaa viedä huomiota itse esityksestä. Rekvisiitan valinnassa kannattaa olla luova ja miettiä millaisia liikkeitä ja temppuja koira voisi rekvisiitan kanssa tehdä. Rekvisiitan monipuolinen käyttö antaa hyvää kuvaa koiran osaamisesta, mutta ohjelmassa ei tarvitse olla rekvisiittaa jos sitä ei halua käyttää.
Ohjaajan on hyvä pukeutua koreografian teemaan liittyen, jotta ohjaaja tukee kokonaisuutta. Koiralla saa olla kaulaimeksi luokiteltava somiste kaulassaan. Tuomareilta voi vielä ennen kisaluokan alkua varmistaa ettei koiran kaulain ole liian iso tai muuten epäsopivaksi katsottava.

 Ohjaajan puvustuksella pystyy luomaan haluttua teemaa ja tunnelmaa

Esimerkiksi päällystetty pesuvati on oiva rekvisiitta joka sopii niin isolle kuin pienellekin koiralle

Haastava mutta paljon antava laji
Koiratanssi on haasteellinen laji, mutta myös hyvin palkitseva. Itse olen kokeillut monenlaisia lajeja Demin ja Hanin kanssa, mutta koiratanssi on luonut ihan uudenlaisen suhteen minun ja koirien välille. Koiratanssissa on osattava kuunnella koiraa ja tutkiskeltava lajia koirankin näkökulmasta, mitä koira tykkää tehdä ja mikä on sille vaikeaa. Uusia haasteita tulee vastaan jatkuvasti ja koirankin mieli saattaa muuttua, jokin ennen niin helppo asia saattaa muuttua vaikeaksi. Kisoissa parasta antia on juuri se, että siellä näkee ohjaajien mielikuvituksen tuotoksia ja koirien hienoa osaamista. Jokaisen koirakon esitys on erilainen ja jopa se oma suoritus on aina vähän erilainen jos kesken esityksen tulee yllättäviä käänteitä. Kisoissa jännittää vaikka kokemusta ja varmuutta olisi kuinka paljon, mutta koiratanssiyhteisö on ihanan tsemppaava ja kannustava. Kisoissa kannattaa aina muistaa se, että vaikka kaikki ei menisi niin kuin on suunniteltu (ja trust me, usein ei mene) niin koira tekee sen parhaan suorituksen jonka se sinä päivänä, siinä hetkessä pystyy tekemään. Itselleni on tärkeää se että koiralla on kisoissa kivaa ja nytkin työstämme Demin kanssa yleisöjännitystä että Demi pystyisi rentoutumaan ja pitämään hauskaa kisoissa. Palkitsevinta on nähdä se kun Demi ja Hani toteuttavat innokkaina esitystään ja tekevät kanssani hienoa yhteistyötä. Pitkäjänteisyys on koiratanssissa valttia.
Koiratanssi on ainakin meille se ihan paras laji!

Kun kaikki puhaltaa yhteen hiileen :) 

Lisää tietoa koiratanssista löytyy Kennelliiton sivuilta kohdasta Koiraharrastukset/Kokeet ja kisat/Koiratanssikilpailut ja Tahtitassujen kotisivuilta

1 kommentti: